6x onmisbare SEO plugins WordPress

Zo, die staat! Maar daar is helaas ook alles mee gezegd. Komt je dit bekend voor als je naar de bezoekersaantallen op je nieuwe WordPress website kijkt? Lukt het jou maar niet om goede posities in Google te bemachtigen? Dat kan uiteraard aan verschillende factoren liggen, zoals het gebrek aan goede SEO teksten, maar het zou ook zomaar kunnen dat de oorzaak schuilt in de gebrekkige technische SEO. Daarvoor biedt WordPress gelukkig voldoende (gratis) plugins. Maak een kickstart met deze 6 onmisbare WordPress SEO plugins.

Waarom SEO plugins in WordPress gebruiken?

WordPress is niet alleen een handig open source Content Management Systeem (CMS) waarmee je bedrijfswebsites, webshops en blogs kunt maken. Het biedt nóg een groot voordeel. Dat zijn de talloze plugins die je eenvoudig kunt installeren. Zodat je niet aan de code van je website hoeft te sleutelen, maar wel technische optimalisaties voor zoekmachines kunt doorvoeren. Sterker nog, beschik je niet over al te veel technische bagage, dan zijn ze zelfs onmisbaar voor SEO.

Lees ook: Wat is SEO?

Wat doet een SEO plugin?

SEO plugins voor WordPress zijn er in vele geuren en smaken. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze je allemaal willen helpen om hoger in de zoekmachines te komen. Dat doen ze voornamelijk aan de hand van twee van de drie SEO pijlers: techniek en content. Zo zijn er plugins die je adviseren over de leesbaarheid en het aantal zoekwoorden, tot plugins die de afbeeldingen op je website comprimeren, ten gunste van de snelheid.

Maak ik kans zonder plugins?

Belangrijk om te beseffen is dat het installeren van de plugins an sich je niet helpt met hogere posities in Google. Dat doen ze pas zodra je ze (op de juiste manier) inzet. Weet jij zelf hoe je je teksten optimaliseert, of gebruik je liever externe tools voor optimalisatie? Dan kun je ook prima zonder. Het is geen verplichting voor WordPress. Zie de SEO plugins dan ook slechts als handige handvatten, die je van advies voorzien.

De beste SEO plugins voor WordPress

Nu je weet waar WordPress SEO plugins jou mee kunnen helpen is het de hoogste tijd voor de extensies die je leven een stuk makkelijker maken. En eigenlijk onmisbaar zijn voor jouw WordPress website.

1. Yoast

seo pluginHet mag geen verrassing heten: de plugin Yoast SEO staat met stip op 1. En nee, niet omdat ze uit Nederland komen. Deze alles-in-1 plugin heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Voor de meeste gebruikers biedt de gratis versie al voldoende handvatten voor een goede basis van je WordPress site. De tool helpt je op een gebruiksvriendelijke (en dus Nederlandstalige) manier om je blogs en pagina’s goed te laten ranken. Verder biedt het allemaal extra functionaliteiten die je een voorsprong op je concurrent geven.

2. Smush

Haak jij af als een website langer dan 3 seconden aan het laden is? Jouw bezoekers ook. Smush helpt je om de laadsnelheid van je site te verbeteren. Dat doet het omdat het met één muisklik alle afbeeldingen op je site verkleint, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. En hoe minder groot of zwaar de afbeelding is, hoe sneller de site naar voren komt.

3. The SEO Framework

Wil jij een snelle site? Dan is WordPress een uitstekende basis. Met het gebruiken van WordPress komen er echter ook veel codes mee die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. De plugin The SEO Framework verwijdert deze overbodige balast. Ideaal voor mensen die net beginnen met een site. Ben je al wat meer ervaren, dan kun je hun API gebruiken.

4. Rank Math SEO

Rank Math SEO is een alles-in-één SEO plugin voor WordPress die jou op een eenvoudige manier laat zien waar je aan moet werken om je site en pagina’s hoger in Google te krijgen. Het toont je on-page SEO analyses en is dankzij de kopping met Google Search Console erg accuraat. Het laat je verder zien waar je 404 pagina’s zich bevinden en kan jou een XML sitemaps leveren. Rank Math SEO noemt zichzelf het Zwitserse zakmes onder de SEO plugins. En daar kunnen ze weleens gelijk in hebben.

5. Broken Link Checker

seo plugins wordpressNiets is zo vervelend als wanneer je op een 404 pagina terecht komt. Oftewel een dode link. Met de WordPress SEO plugin Broken Link Checker los je dit op. Die laat je zien waar de dode links zich bevinden. Nuttig voor jouw website gebruikers, maar ook cruciaal voor Google, die niet houdt van dit soort doodlopende verwijzingen. Zowel interne als externe links.

6. Google XML Sitemaps

Heb jij geen behoefte aan al te veel poespas, maar wil je wel je (nieuwe) pagina’s snel laten indexeren? Dan komt de XML sitemap om de hoek kijken. De plugin Google XML Sitemaps (what’s in a name) doet wat het moet doen.